V Jizerských horách probíhá vápnění lesů

Jablonec n. Nisou - V Jizerských horách začalo letecké vápnění poškozených porostů. Kvůli nedostatku živin a kyselé půdě tam totiž začaly masivně žloutnout smrky a vápnění by jim mělo pomoct.

Ještě donedávna byly německé a polské elektrárny největším nepřítelem Jizerských hor. Kvůli jejich zplodinám totiž odumřela více než třetina lesů. Teď ale dělá starosti hlavně půda. „Desítky let bude trvat, než se vrátí do nějakého původního stavu,“ tvrdí Ludvík Řičář z Lesů ČR.

Překyselená půda bez dostatku živin odstartovala před osmi lety plošné žloutnutí smrků, kterým začalo rezivět a opadávat jehličí. „Strom, který takto přijde o jehličí, během dvou až tří let odumře,“ vysvětluje lesní správce Ota Kučera. Spásu tak našli lesníci v leteckém vápnění. Právě vápenec umí kyselost v půdě snížit, navíc obsahuje hořčík, který stromům chybí.

Zatímco lesníci si vápnění porostu nemohou vynachválit, správa chráněné krajinné oblasti už tolik nadšená není. „Pro nás představuje vápnění pokus, jehož rizika nejsou přesně specifikována. Má sice krátkodobě pozitivní účinky, ale dlouhodobě existují teorie, že může vlastnosti půdy naopak zhoršit,“ říká Vladimír Vršovský ze Správy CHKO.

Správa lesů teď proto vápní pouze Černostudniční hřeben, který už je za hranicemi CHKO. Celkem už lesníci ošetřili přes 1000 hektarů lesa. Letošní vápnění by mělo být na dlouhou dobu poslední.