Na hořickém sympoziu budou tvořit sochaři z Japonska, Ekvádoru, Turecka a Česka

Hořice (Jičínsko) - Slavnostním přivítáním účastníků na radnici bylo zahájeno tradiční hořické sochařské sympozium, jehož vznik sahá do roku 1966. Na sedmém ročníku nové generace sympozií plastiky vytvoří čtyři umělci místo obvyklých pěti, jeden ze sochařů se totiž na poslední chvíli omluvil a pořadatelé již náhradníka nezvali. Umělci byli vybráni z 90 přihlášených zájemců a jejich díla budou na konci července umístěna na nábřeží v Hradci Králové.

Sochy budou v hořickém lomu U svatého Josefa tesat Japonec Akira Go, Turek Evrim Çamoğlu, Helena Garcia z Ekvádoru a Češka Markéta Korečková. Umělci budou celý červenec pracovat na svých dílech v Lomu u Sv. Josefa, lidé je mohou přímo v lomu navštívit, v sobotu 12. července, se v lomu uskuteční také koncert a setkání se sochaři. Díla vzniklá v Hořicích nákladní auta na konci července převezou do Hradce Králové. Tam budou plastiky 27. července slavnostně představeny na akci Nábřeží sochařů.

Z minulých ročníků sympozií zdobí hradeckém nábřeží deset soch. Část z nich na konci července nahradí nové sochy. Ty původní poputují zpět do Hořic, kde se stanou součástí sochařského parku za domovem důchodců. Z minulých 22 ročníků sympozií je v tomto parku a zejména na nedalekém vrchu Gothard rozmístěno kolem 100 plastik.

Letošní novinkou sympozia je výstava fotografií v hradecké výstavní síni Foma, která se nachází je v těsné blízkosti soch na hradeckém nábřeží. Fotografie vystaví v USA žijící umělec Milan Sklenář. Výstava potrvá do 27. července.

Hořicko je vyhlášené kvalitním pískovcem, který se od druhé poloviny 19. století těžil v téměř 150 lomech v okolí. Od roku 1884 ve městě také působí sochařská a kamenická škola. Rozpočet sympozia činí přibližně 1,5 milionu korun. Více než třetinou jej plní společnost Kámen Ostroměř, která umělcům věnuje pískovcové bloky. Finančně akci podporují i hradecká a hořická radnice, krajský úřad a další sponzoři.