Brněnští policisté v akci Kajman zacílili na cizince

Brno - Nedělní podvečer si vybrala cizinecká a pohraniční policie v Brně k zahájení velké bezpečnostní akce s názvem Kajman. Jejím cílem především bylo odhalit případný ilegální pobyt cizinců v Česku. Z tohoto důvodu se zaměřila hlavně na ubytovny a noční podniky. Policie prověřila celkem 400 cizinců. Zadržela tři osoby, po nichž bylo vyhlášeno celostátní pátrání, jeden cizinec byl vyhoštěn.

Akce Kajman odstartovala v neděli večer. Prvních padesát policistů vyrazilo do terénu. „Tato akce je vlastně největší masovou akcí po vstupu České republiky do schengenského prostoru. Během neděle a pondělí se do ní postupně zapojí zhruba stovka policistů, dále celníci a městská policie,“ informoval tiskový mluvčí Cizinecké a pohraniční policie Brno Roman Pittner.

Večerní část akce byla zaměřena především na ubytovny. Policisté pečlivě kontrolovali příslušná povolení k legálnímu pobytu včetně pracovních povolení. V případě nejasností prováděli nezbytné úkony přímo na místě. Celková bilance nebyla špatná. Policie za večer zkontrolovala téměř 400 cizinců. „Z toho byly tři osoby v celostátním pátrání a jeden cizinec, konkrétně se jednalo o Ukrajince, se na našem území zdržoval nelegálně a bude z naší republiky vyhoštěn,“ rekapituluje výsledky akce Kajman Roman Pittner.  

Zatímco v neděli policie cizince rušila spíše při odpočinku, v pondělí vyrazily hlídky přímo na pracoviště, například na stavby. „Teď tady provádíme kontrolu zaměstnanosti cizinců společně s úřadem práce,“ vysvětluje smysl kontroly pracovišť Pavel Novák z Cizinecké a pohraniční policie Brno.   

Sami kontrolovaní brali celou akci celkem rozumně. „To je dobré, proč ne, pořádek přece musí být,“ říká jeden z nich. „Nevím, myslím si, že je to zbytečné, dneska si nikdo nedovolí zaměstnat cizince bez povolení,“ domnívá se druhý.

Druhý den už Kajman svou pomyslnou kořist neulovil, všichni zkontrolovaní měli své doklady v pořádku. Cizinecká policie přesto hodlá brzy podobnou akci zopakovat.