Občané Březhradu bojují o zdroj pitné vody

Hradec Králové - Občané městské části Březhrad v Hradci Králové se snaží zachránit prameny vody před německou firmou ThyssenKrupp Ferrosta. Ta se s požehnáním hradeckého magistrátu snaží v této oblasti postavit sklad železa. Lidé ale stavbu odmítají, bojí se o zdroje pitné vody. Radnice chce stavbu povolit a tvrdí, že tamní voda je ke konzumaci nevhodná.

Souboj o prameny - tak lze charakterizovat ústřední téma sporu občanů Březhradu na jedné straně a německého investora a radnice na straně druhé. Sklad železa má stát na ploše dva a půl hektaru právě na místě dříve chráněného vodního zdroje. „Máme obavu o to, aby se ta voda neznehodnotila,“ argumentuje jeden z místních občanů. „Ten zdroj se po dobu čtyřiceti let využíval v potravinářském průmyslu,“ připojuje svůj názor druhý. „Ta voda je nepoužitelná pro běžnou konzumaci, pro lidi. My jsme na základě vašich požadavků, že ta voda je špatná, sem zaváděli vodovod,“ oponuje hradecký primátor Otakar Divíšek. „My jsme si tu vodu dali loni vyšetřit a byla dobrá,“ odmítá tvrzení primátora místní občanka.  

Investor si zónu se starými vrty v Březhradu poblíž areálu bývalého masokombinátu Salma vybral ze dvou míst, které mu radnice nabídla. „Ta voda je velice špatná, v současné době jsou už vrty uzavřeny,“ připomíná vlastník pozemku v Březhradu, předseda ZOD Zálší František Bartoš. „Kvalita vody v Březhradu nevyhovuje pro výrobu pitné vody. Je v ní příliš manganu a železa. Standardy jsou až osmkrát vyšší, než je česká norma,“ zdůrazňuje ředitel Vodovodů a kanalizací Hradec Králové František Barák. „Ta voda je vhodná jen ke splachování,“ dodává primátor Divíšek.     

Projekt skladu za 400 milionů korun se stovkou zaměstnanců je v souladu s územním plánem, schváleným v roce 2000. Tehdy nikdo z Březhradu neprotestoval. Občany Březhradu zajímají i další vlivy skladu na životní prostředí, například hluk či prašnost. Proto v debatě s investorem a radnicí pokračují.