„Dům nepřizpůsobivých“ děsí Ústečany

Ústí nad Labem - Ústecká radnice řeší další problém s nepřizpůsobivými občany. Občané čtvrti Neštěmice si opakovaně stěžují na nesnesitelné životní podmínky kvůli několika problémovým rodinám, které se sem přistěhovaly. Na místě denně zasahuje policie. Lidé se obrátili i na neštěmickou radnici, ale ta jim pomoci nemůže. Problémový dům je totiž v soukromém vlastnictví.

Nepořádek, krádeže a hluk - to je každodenní obrázek Turistické ulice v ústeckých Neštěmicích. V posledních měsících se sem sestěhovalo několik problémových rodin, které obtěžují okolí. A starousedlíci se shodují - je to tady horší než v proslulé Matiční ulici. Na veřejnosti ale většinou mluvit nechtějí, mají strach. „Věčně jsou tady policisté, drogy se aplikují na ulici, scházejí se zde samí feťáci,“ popisuje svou zkušenost jeden z obyvatel Neštěmic. „Mně tady vykradli auto,“ přidává se druhý.  

Městská policie zasahuje v ulici skoro denně. Naráží ale na to, že problémový dům patří soukromé firmě Combrasca trade. Pomoci starousedlíkům tak nemůže ani neštěmická radnice. „My situaci uklidníme, a buď uložíme blokovou pokutu, nebo se případ předá k dořešení přestupkové komisi,“ říká zástupce ředitele Městské policie v Ústí nad Labem Jan Novotný. „Abychom mohli zasáhnout kvůli lepšímu bydlení, tak to nemůžeme. To může řešit jen stávající majitel,“ přiznává neřešitelnost případu místostarostka čtvrti Neštěmice Jana Pauerová.

Problémových domů má firma ve městě víc. Třeba v jednom paneláku ve čtvrti Krásné Březno se před několika měsíci přemnožili švábi. Firma se však k případům nevyjadřuje a neštěmická radnice jí potrestat nemůže. „Jednání s firmou proběhla, ale nedopadla úspěšně,“ dodává Jana Pauerová.

Právě kvůli podobným případům změnila neštěmická radnice i pravidla privatizace domů. Už je neprodává firmám, které často jen vydělávají na sociálně slabých, ale upřednostňuje prodej bytů stávajícím nájemníkům.