Rychlodráha mezi centrem Prahy a letištěm Ruzyně by měla být dokončena v roce 2013

Praha - Díky nové rychlodráze, která by měla být dokončena už v roce 2013, bude cesta z centra Prahy až na letiště v Ruzyni rychlá a za dobrou cenu. Za dvacetiminutovou jízdu by cestující zaplatili asi 150 korun, navíc by se mohli dopravovat také do Kladna. Stále ale není jasné, kdo zaplatí dvacetimiliardový projekt. O pět let po dokončení rychlodráhy, tedy v roce 2018, by si mělo být možné i vybrat, do Ruzyně má totiž směřovat i nová trasa metra.

Rychlodráha bude vyjíždět z pražského Masarykova nádraží a povede přes osm zastávek. Devátá zastávka bude jenom příležitostná, vlak výjimečně po cestě na letiště zastaví i na pražské Letné. „V tuto chvíli se chystá úprava územního plánu v oblasti Masarykova nádraží,“ říká pražský radní pro územní rozvoj Martin Langmajer (ODS).

Stavět se mělo začít do dvou let. Projekt má ale hned několik háčků. Zatím není jasné, jestli investici zaplatí soukromý investor nebo stát. Navíc na většině trasy bude moci rychlodráha jezdit maximální rychlostí 80 kilometrů v hodině. A už v roce 2018 jí bude cenově i rychlostí konkurovat metro, které povede z Dejvické přes Motol až k pražskému letišti.

Podle politiků se obě dopravní stavby využijí. „Prodloužení metra za stanici Dejvická je projektem, který sleduje především dopravní obslužnost sídlišť,“ vysvětluje pražský radní pro dopravu Miroslav Štajner (ODS).

Letiště Ruzyně odbaví denně přes třicet tisíc cestujících a pracuje na něm dvacet tisíc zaměstnanců. Odhady tvrdí, že rychlodráhu bude využívat víc než čtvrtina z nich.