Do hlavního města přijelo 48 folklorních souborů z celé Evropy

Praha - Možnost porovnat lidové zvyky a kroje z celé Evropy bodou mít ode dneška po čtyři dny obyvatelé a návštěvníci Prahy. Na Staroměstském náměstí začal 2. ročník festivalu Pražské folklorní dny, kterého se zúčastní 48 hudebních a tanečních skupin ze sedmnácti evropských zemí. Tělesa se představí i na Ovocném trhu a před palácem Flora.

Celkem vystoupí 1300 zpěváků, tanečníků a hudebníků. Vyvrcholením festivalu bude sobotní průvod všech souborů Starým Městem. První skupina vyrazí v 10:30 hodin ze Staroměstského náměstí a projde Celetnou ulicí, Prašnou bránou, ulicemi Na Příkopě, Havířskou, Železnou a zpět na Staroměstské náměstí.

Posluchači budou mít možnost zajódlovat si se švýcarskými a tyrolskými hudebníky, zaposlouchat se do lotyšských, ruských či portugalských lidových písní. Švýcarské skupiny přivezou zajímavé nástroje: velké kravské zvony a alpský roh. Vydává táhlé a hluboko vibrující tóny, jejichž zvuk se nese mezi alpskými masivy kilometry daleko. Členové norských souborů zahrají na typické hardangerské housle.

I tance budou rozmanité. Například angličtí účastníci, kteří mají na festivalu největší zastoupení, představí tradiční styl, takzvaný Morris Dancing, při němž využívají nejrůznějších předmětů, jako jsou krátké zdobené hůlky, kapesníky, věnce či třásadla. Velšští tanečníci se začerněnými tvářemi zatančí takzvaný Border Morris pocházející z oblastí podél anglicko-velšské hranice. Původně ho předváděli farmářští a stavební dělníci v 17. a 18. století, a přivydělávali si tak v zimním období. Aby zakryli svoji identitu, začerňovali si tváře uhelným prachem.

Z jižních Tyrol a Rakouska pochází Schuhplattler, skočný tanec pantomimického rázu, provázený potleskem dlaní o chodidla a stehna, výskoky a podupy. Vysoká je i účast souborů ze Španělska. Katalánské soubory zvané Esbart předvedou tance typické nejen pro Katalánsko, ale také pro Baleárské ostrovy a oblast Valencie, patří mezi ně i Bolero. Temperamentní soubor z Toleda přiveze hudbu a tanec oblasti la Mancha, kraje slavné literární postavy Dona Quijota. Organizátoři sice připravili tři jeviště, festival se ale hned první den živelně přelil do ulic.