Atentát na Heydricha připomene socha, ale nižší

Praha - Po šestašedesáti letech se hlavní aktéři Operace Anthropoid dočkají svého pomníku. Atentát Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše na říšského protektora Reinharda Heydricha i druhý odboj má připomínat sousoší na desetimetrovém podstavci. Radnice Prahy 8 se ale výšky vítězného návrhu obává a chce ji kvůli nedaleké silnici ještě změnit.

Původní návrh téměř dvanáctimetrového pomníku počítal s třemi českými parašutisty symbolizujícími Gabčíka, Kubiše a Adolfa Opálku. Výška díla podle radnice ale bude vadit bezpečnosti, protože kolem vede rušná silnice. Sochu bude proto zřejmě potřeba snížit. Konečná podoba také pravděpodobně na základě požadavku radnice bude zobrazovat jen dva parašutisty a jednoho civilistu, protože podle historiků by se akce bez pomoci domácího odboje neuskutečnila.

Soutěž na návrh pomníku vyhráli výtvarníci David Moješčík a Michal Šmeral. Odborná porota složená ze zástupců města a historiků vybírala z 20 návrhů. V místě atentátu dosud žádný oficiální památník nebyl. Pomník bude odhalen na přesném místě atentátu a ve stejný čas v 10:35 27. května příštího roku. Zatáčka, v níž v roce 1942 parašutisté zaútočili na vůz vezoucí Heydricha, však už v podstatě neexistuje. Památník proto bude tam, kde se tehdejší Kirchmayerova třída stáčela do ulice V Holešovičkách na rozhraní Kobylis a Libně.

Heydrich byl do Prahy poslán, aby zlomil domácí protinacistický odpor a připravil likvidaci českého národa. Po atentátu parašutistů vyslaných z Londýna, na jehož následky Heydrich zemřel, vyhlásili nacisté stanné právo, začaly masové popravy a byly vyhlazeny obce Lidice a Ležáky.

Německé policii se na základě informací jednoho z parašutistů Karla Čurdy nakonec podařilo atentátníky vypátrat v kryptě chrámu svatého Cyrila a Metoděje. V boji s Němci padli všichni - Opálka, Gabčík, Kubiš, Josef Valčík, Josef Bublík, Jan Hrubý a Jaroslav Švarc. Němci popravili i biskupa Gorazda za to, že parašutistům poskytl úkryt.