Správci Šumavy chtějí proti lýkožroutu použít chemii

Šumava - Správci Šumavského národního parku upřesnili, jak budou letos zasahovat proti lýkožroutu smrkovému. Kvůli lednovým polomům a teplé zimě totiž očekávají rozsáhlou kůrovcovou kalamitu. Mimořádně proto dokonce požádali o výjimku pro využití chemických postřiků.

Polámané kmeny se musí buď co nejdřív odvézt a zpracovat, nebo z nich alespoň odstranit kůru. V parku je to jeden z nejpoužívanějších způsobů, jak zabránit šíření kůrovce. Těžaři už zlikvidovali téměř polovinu všech polomů, jenže popadaných kmenů je stále příliš mnoho, podle odhadů jich zbývá ještě přes 200 tisíc.

Ke 400 stovkám lidí, kteří likvidují kalamitu na území parku, pravděpodobně přibudou další dvě. Jenže kůrovec se už začal objevovat. Správci proto požádali o mimořádnou výjimku pro použití chemických postřiků. „Situace je vzhledem k tomu množství naprosto mimořádná, a z toho důvodu jsme se rozhodli požádat ministerstvo potažmo vládu o výjimku ze zákona č. 114 o ochraně přírody,” potvrdil záměr Libor Hošek ze Správy Národního parku Šumava. „Zaplať pán bůh za to,” kvituje rozhodnutí starostka Borových Lad Jana Hrazánková.

Postřiky chtějí správci aplikovat pouze na jednotlivé napadené stromy v druhých zónách. Ekologičtí aktivisté jsou ale přesto ostře proti. „Chemie a jedy do lesa nepatří a do Národního parku už vůbec ne,” uvedl Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Pokud Ministerstvo životního prostředí výjimku vydá, chtějí správci národního parku použít speciální chemický postřik na jednotlivé stromy v druhých zónách pravděpodobně na přelomu května a června.