V obcích dochází pitná voda, sucho trvá

Západní Čechy - Obce v Čechách hlásí problémy kvůli suchu. Například v Plzeňském kraji bojují s vážným nedostatkem vody v obci Osek a Volduchy na Rokycansku. Spodní prameny tu vyschly a z kohoutků jim doma nevyteče ani kapka vody. Lidem proto musí už několik týdnů vozit vodu cisterny.

„Voda není. Spojily se nám dvě nádoby, je to z důvodu velkého sucha a navíc voda není ani v hlubinných vrtech, kde se čerpá,” říká starostka Velduch Mirka Kodlová. Hlavní vrt podzemní vody, který zásobuje Volduchy a nedaleký Osek pitnou vodou totiž vyschl. Pracovníci úřadu proto hledají zdroj vody na jiném místě. Náhradní vrt by měl zajistit vodu pro obyvatele alespoň dočasně.

„Tento vrt dává vteřinově dva litry, takže nám pomůže poměrně hodně,” ukazuje starosta obce Osek Jaroslav Peroutka na nový vrt, který se podařilo vyvrtat. Další problém je ale v tom, že i když se voda do vodovodního řadu dostane, nemusí se tam udržet. Celý řad postavený v 80. letech je hodně poškozený a úniky vody jsou velké. Vše se musí za pochodu opravit. „Mělo by se začít čerpat, čímž se naplní celý řad, a zjišťovat v něm další závady, protože s tím máme problémy,” vysvětluje svízelnou situaci starostka Kodlová. V Oseku ztráty vyčíslili - činí pět kubíků vody každou hodinu.

Nedostatek vody poznamenává i chod obce. Úřad musel uzavřít i místní mateřskou školku. Lidé si chodí pro vodu k místní studánce. Z ní ale nevytéká tolik vody kolik by obec potřebovala. „Tím, že nefunguje vodovod, se mnoho lidí vrátilo ke studním, ale bohužel se studny vyčerpaly a vody je nedostatek,” stěžují si obyvatelé. Někteří se musí jezdit vykoupat nebo pro vodu k příbuzným do sousedních vesnic.

Kvůli nedostatku vody starostové v obou obcích zvažují, že vyhlásí krizový stav. O pomoc chtějí požádat krajský úřad v Plzni.