Pardubice zaznamenaly unikátní nález

Pardubice - Muž z Pardubic našel ve svém sklepě velkou vzácnost. Objevil kroniku města psanou mezi roky 1895 a 1933, po které pátrali historici dlouhá desetiletí. Nález váží přes osm kilogramů, má 880 stránek a je ve výjimečně dobrém stavu. Více než sto let starou kroniku převedou odborníci do digitální podoby a její originál bude uschován ve speciálním boxu.

Martin Mandys zprvu ani netušil, jakou vzácnost, uloženou v krabici, ve svém sklepě objevil. Našel ji při rekonstrukci svého domu, když dělal pořádek po prapředcích. Když však kroniku ukázal odborníkům, byl historickou hodnotou svého nálezu zaskočen. Objevu nemohli uvěřit ani samotní pracovníci státnímu archivu. Ředitelka Státního okresního archivu Pardubice Jana Poddaná nepamatuje, že by Pardubice v posledních desetiletích zaznamenaly tak unikátní nález.

Nálezce dostal od pardubického magistrátu finanční odměnu 20 tisíc korun. Mnohem důležitější však je, že město má zpět svoji druhou nejstarší kroniku. Podle tajemníka magistrátu Pardubic Martina Růžičky toto byla jediná kronika, která chyběla a k jejímuž obsahu byly pouze nepřímé prameny. Pracovníci státního archivu teď budou kroniku podrobně studovat, podle ředitelky Poddané je v ní velice dobře podchycen zejména rok 1918, který je třeba intenzivně zpracovat.

Tak jako ostatní i více než sto let stará kronika bude převedena do digitální podoby a originál uschován ve speciálním boxu. Ovšem ne na dlouho, kroniku představí státní archiv veřejnosti v říjnu v rámci výstavy „Osudové osmičky“.