Romové v Jaroměři už nejsou nezaměstnaní - uklízejí město

Jaroměř - Nezaměstnanost Romů a nepořádek ve městě se pokusila vyřešit radnice v Jaroměři - Josefově tím, že úklid a péči o zeleň zadala přímo Romům. Zatím vše nasvědčuje tomu, že tento nápad vede k oboustranné spokojenosti.

Matka čtyř dětí Marie Kotlárová z Josefova dlouho nemohla najít práci a byla v evidenci úřadu práce. Teď pravidelně uklízí josefovské ulice a parky spolu s dalšími devíti Romy. Ze své práce se Marie Kotlárová raduje: „Jsem ráda, že udržujeme město čisté. Akorát mě štvou někteří lidé - i když mají půl metru od sebe koš, přeci jen hodí odpadek na zem.“

Na úklid v Josefově dohlíží podnikatel Rudolf Polák, který s nápadem zaměstnat Romy přišel: „Nastupují ráno v šest hodin a musí projít celé město a posbírat do pytlů hrubý nepořádek. Pak se nastupuje na čištění chodníků.“

Starosta Jiří Klepsa si spolupráci s Rudolfem Polákem pochvaluje: „S rodinou jsem včera byl na procházce celým Josefovem a myslím, že tam nemůže být jediná připomínka.“ Romové tvoři odhadem téměř 5 procent obyvatel Jaroměře a většina jich žije právě v části Josefov.

Vážnější problémy zatím Rudolf Polák s pracovníky neměl. A jak říká, s flákači si poradí. „Jak zjistím, že někdo bude stále nemocný, na neschopence, tak ten člověk u nás pracovat nemůže,“ varuje podnikatel Polák.

Úklidem aktivity Rudolfa Poláka v Josefově nekončí. Občanské sdružení Soužití, jehož je předsedou, tady chce už letos v létě otevřít nízkoprahové centrum pro mládež.