Jiřetín se brání těžbě uhlí vysazováním stromů

Horní Jiřetín - Zelená hráz z nově vysazených stromů má zabránit dalšímu postupu důlních rypadel směrem k Hornímu Jiřetínu v severních Čechách. Lidé z města ohroženého budoucí těžbou už vysadili třináct set dubů, javorů a modřínů přesně tam, kudy by mohly kráčet důlní velkostroje, kdyby směly překročit současné hranice těžby.

„Je to částečně symbol a taky částečně obrana proto tomu hluku,” vysvětluje přínos Petr Dvořák ze Sdružení občanů Horního Jiřetína. Mluvčí Mostecké uhelné společnosti Liběna Novotná to však považuje za pouhopouhé gesto. Dobrovolníci, kteří stromy vysázeli, říkají, že udělali jen to, co už mohlo být hotovo. Zelený pás kolem Horního Jiřetína měli podle nich správně vysázet sami těžaři už před 14 lety. Stejného názoru je také jiřetínský místostarosta Vladimír Buřt (KDU-ČSL): “Ano udělali jsme v podstatě práci za Mosteckou uhelnou!"

Podle radnice je užitečný každý strom, který vyroste mezi dolem a městem. Hluk a prach způsobené těžbou obtěžují občany čím dál víc. Přestože lidé na zhoršování životního prostředí poukazují, Mostecká uhelná tvrdí, že měření nic takového neprokázala. A měří prý nejen tam, kde musí, ale i na místech, která určila radnice.

Místostarosta Buřt ale spokojený není: „To, co nám předkládá Mostecká uhelná, to není souvislé měření.“ Kontinuální měření však podle mluvčí společnosti není nutné. Protože radnici údaje, které dostává od Mostecké uhelné, nestačí, požaduje měření nezávislé instituce. Nejlépe Ústeckého hydrometeorologického ústavu. S žádostí o pomoc se chce na ústecké meteorology jiřetínská radnice obrátit ještě tento týden.

Severočeská obec Horní Jiřetín
Zdroj: ČT24