Sochy z hořického sympozia se přesunuly do Hradce

Hradec Králové - Čtyři nové skulptury, které vytvořili autoři při tradičním sochařském sympoziu v Hořicích na Jičínsku, mohou obdivovat lidé v centru Hradce Králové. Sympozium, jehož vznik sahá do roku 1966, se těší velké přízni umělců i veřejnosti; včerejší vernisáže děl pod názvem Nábřeží sochařů, při které pod širým nebem vystoupila také hradecká filharmonie, se zúčastnily stovky lidí.

Na sedmém ročníku nové generace sympozií tvořili čtyři umělci místo obvyklých pěti - jeden ze sochařů se totiž na poslední chvíli omluvil a pořadatelé již náhradníka nezvali. Od začátku července v hořickém lomu U svatého Josefa tvořili Japonec Akira Go, Turek Evrim Çamoğlu, Helena Garciová z Ekvádoru a Češka Markéta Korečková, které porotci vybrali z přibližně 90 přihlášených sochařů.

Například Markéta Korečková vytvořila sochu nazvanou Emotivní situace, její součástí jsou i rydla, která umožňují zaznamenání sdělení kolemjdoucích. Umělce mohli při jejich tvorbě navštěvovat zájemci, v lomu se během sympozia konal i koncert. 

Kromě čtveřice soch z letošního ročníku na hradeckém nábřeží zůstává i několik soch z minulých ročníků, dvě ze soch v minulosti vytvořených v Hořicích jsou nyní také v areálu hradecké fakultní nemocnice. Zbytek děl je trvale k zhlédnutí v hořickém sochařského parku za tamním domovem důchodců. Z minulých 22 ročníků sympozií je v tomto parku a také na nedalekém vrchu Gothard rozmístěno kolem 100 plastik.

Tradici sochařských sympozií obnovili před několika lety noví pořadatelé, v Hradci Králové se sochy ze sympozia představují letos popáté. Hořicko je vyhlášené kvalitním pískovcem, který se od druhé poloviny 19. století těžil v téměř 150 lomech v okolí. Od roku 1884 ve městě také působí sochařská a kamenická škola. Rozpočet sympozia činí přibližně 1,5 milionu korun. Více než třetinou jej plní společnost Kámen Ostroměř, která umělcům věnuje pískovcové bloky. Finančně akci podporují i hradecká a hořická radnice, krajský úřad a další sponzoři.

Emotivní situace
Zdroj: ČT24/www.horice.org