Na Vysočině končí pelhřimovská oděvní firma Alfatex móda

Pelhřimov - Silná koruna zlomila vaz další firmě zaměřené převážně na vývoz. Na konci září propustí všech 180 zaměstnanců oděvní firma Alfatex móda z Pelhřimova. Nástupce kdysi státního podniku Modeta a přední evropský výrobce pletené módy vyráběla převážně pro zahraniční oděvní značky a dodává do sítě luxusních obchodních domů v celém světě.

Předsedkyně odborové organizace Alfatexu Jana Beranová se nechala slyšet, že výpověď nečekal ze zaměstnanců nikdo, přišla prý jako blesk z čistého nebe. Vedení firmy s novináři nekomunikuje a pouze na webu stručné vysvětluje své rozhodnutí: „Rychlé posilování koruny nás dostalo do pozice, že současné ceny nekryjí ani naše výrobní náklady. Propustíme 178 pracovníků, z toho 135 v dělnických profesích.“

Předseda představenstva Hospodářské komory kraje Vysočina Rostislav Dvořák vysvětluje, že osmiprocentní rozdíl mezi přepokládaným 10% ziskem a 18% posílením koruny dostává firmu do ztráty. Ta definitivně ukončí výrobu a propustí všech bezmála 180 zaměstnanců ke 30. září. Úřad práce je ale přesvědčen, že to s nezaměstnaností na Pelhřimovsku výrazněji nepohne. „Nezaměstnanost je tu tradičně nízká, máme 2,5 %,“ dodala ředitelka Úřadu práce Pelhřimov Věra Kovářová.