Začíná Národní výstava známek v Hradci Králové

Hradec Králové - Od čtvrtka 19. dubna je v Hradci Králové k vidění Národní výstava poštovních známek. Svět známek ve sbírkách devadesáti nejlepších domácích filatelistů nabídne návštěvníkům Muzeum východních Čech. Po celou dobu otevření výstavy budou v provozu prodejní stánky České a Slovenské pošty a Informační středisko výstavy s prodejním stánkem. Připraven je i bohatý doprovodný program.

Procházka mezi panely s poštovními známkami národní výstavy filatelistů připomíná cestu kolem světa bez pasů a víz. K vidění jsou tu vroubkované ceniny starých indických knížectví, známky z Falkland či z ostrova Mauritius, dopisy z občanské války ve Španělsku či polní pošta československých vojáků v Anglii. Nejzajímavější známky jsou podle pořadatele výstavy, filatelisty Karla Holoubka z období osmnáctého století.

Některé známky z ranných dob Československa mají hodnotu v řádech miliónů korun. Jsou mezi nimi především unikátní chybotisky, tedy vysoce ceněné známky s různými vadami, které vznikly při tisku či prodeji.

Národní výstava filatelistů nabídne návštěvníkům celkem 550 panelů s desítkami tisíc známek a dalších poštovních exponátů. Současně je i soutěžním kláním. „Tato výstava slouží také jako kvalifikační stupeň pro světovou výstavu pro rok 2008,” vysvětluje další z pořadatelů Zbyněk Loučný

Mezi sbírkami českých a moravských filatelistů se může návštěvník hradeckého muzea projít od čtvrtka do neděle.