Starostové se nemohou dohodnout se šumavským parkem na počtu hraničních přechodů

Šumava - Starostové obcí ležících na území Národního parku Šumava se přou se správou parku o počet hraničních přechodů do Rakouska a Německa. Chtějí, aby jich bylo dvacet pět, zatímco správa počítá jen se třemi přechody - Siebensteinem, Modrým sloupem a Poledníkem -, přes něž se bude přecházet z šumavského parku do Národního parku Bavorský les.

Předseda Svazu obcí Národního parku Šumava František Nykles nepovažuje ale tři přechody za dostatečné množství. Takový počet podle něho nenaplňuje ideu Schengenu, navíc by chtěl, aby návštěvníci měli možnost poznat nejkrásnější část přírody v okolí hory Roklan. Tam by chtěli starostové umístit až pět přechodů, jsou ale prý ochotni přistoupit i na kompromis a spokojit se jen s jedním. Správa parků ale „smlouvání“ nepřipouští.

Neshody s vedením parku vedly nedávno k bojkotu společného zasedání ze strany starostů. „Byl to náš protest proti tomu, že měl být projednáván dokument, který neodpovídal jednání mezi námi ani jeho výsledku,“ vysvětlil Nykles.