V Milevsku pokáceli duby, kterým lil vandal naftu do kořenů

Milevsko - Tři vzrostlé duby, které rostly na soukromém pozemku v Milevsku nechal jejich majitel pokácet. Místní lidé se domnívají, že tím porušil zákon. Odbor životního prostředí ale pokácení stromů schválil.

Tři duby stály u panelového domu a garáží v Milevsku více než třicet let. Teď tu po nich zbyly jen pařezy. „Byly to překrásné stromy,“ lituje Ludmila Milerová, která žije v sousedství.

Už před třemi lety si tu paní Milerová povšimla toho, že duby někdo záměrně ničí. „Jednou jsme tu šli na procházku a viděli jsme, že stromy někdo ničí. Dělal tam díry do kořene a lil tam naftu,“ vzpomíná paní Milerová. Díry vyvrtané do kořenů jsou vidět v pařezech dodnes.

Případ nahlásila paní Milerová na odbor životního prostředí. Podle jeho vedení ale navrtání stromů nemělo souvislost s jejich následným pokácením. „O tom případu jsme dlouho diskutovali, i když ve městě řešíme desítky možná stovky kácení,“ říká vedoucí milevského odboru životního prostředí Tomáš Korejs.

Nakonec zvítězili argumenty, které předložil majitel pozemku. Na jejich základě dal odbor životního prostředí ke kácení stromů souhlasné stanovisko. Duby rostly v blízkosti garáží. Kořeny narušovaly jejich statiku. „Bylo prokázáno, že opravdu dochází kořenovým systémem k nadzvedávání podlah asi dvou garáží,“ vysvětluje rozhodnutí Tomáš Korejs.

Stromy pokácela firma v době vegetačního klidu. Podle odborníků zákon neporušila. Majitel pozemku se dohodl s odborem životního prostředí. Místoo pokácených stromů vysadí nové.