Na jihočeských sídlištích mají problémy s parkováním

Jižní Čechy - Lidé na jihočeských sídlištích si mnohde stěžují na nevyřešené parkování. Architekti ale v době, kdy sídliště vznikala, nepočítali s tak velkým rozmachem automobilismu. Řidiči proto jen těžko hledají místo k zaparkování.

Zcela přeplněná parkoviště před domy, i odstavné plochy plné aut. Taková je situace na sídlištích v řadě větších jihočeských měst. Sídliště nad Lužnicí v Táboře není výjimkou. „Už v roce 1993 jsme hledali nová parkovací místa, ale jde o dlouhodobý proces,” říká velitel městské policie v Táboře Petr Svoboda. Obyvatelé zmíněného sídliště jsou ale pesimističtí: „Je to katastrofa a nevidím zlepšení,” stěžuje si Stanislav Kulhánek.

Situace tu v nejbližších letech jiná nebude. Většina měst totiž nemá dopracovanou parkovací koncepci. Už teď je ale jisté, že sídliště zůstanou okrajovou záležitostí. „My připravujeme nový dokument o parkovací politice města, ten se ale týká pouze starého a nového města,” vysvětluje tajemník městského úřadu Lubomír Šrámek.

Ani v Písku parkovaní nevyhovuje počtu automobilů. V odpoledních hodinách řidiči jen těžko hledají místo, kde by svůj vůz zaparkovali. Na to si stěžují i obyvatelé v anketě. Koncepce parkování také tady odsouvá problém sídlišť na poslední místo. Prvořadé je centrum města. „Pak bude zbylá část města, kterou budeme řešit abonentními kartami, nebo fyzickou ochranou parkovacího místa za poplatek,” dodává starosta Písku Miroslav Sládek.

Také České Budějovice jsou na tom v počtu parkovacích míst obdobně jako v Táboře a Písku. Jen na největším sídlišti, se šestnácti tisíci obyvateli, chybí více než dva a půl tisíce parkovacích míst.