Kunětická Hora se probouzí

Pardubicko - Jedinečný hrad vzniklý v 15. století z přestavby staršího opevnění navštíví ročně přes 100 tisíc turistů. Přesto donedávna chátral - stát v kraji investoval na záchranu křehčích památek. K dokončení rekonstrukce chybí kolem 40 milionů korun, nadšenci a kastelán na jejich získání tvrdě pracují, památka však potřebuje pomoc.

Pardubický kraj je turisty nejméně navštěvovaný český region a jeho památky na to dlouhá léta doplácí. Pozdně gotický hrad slavného rodu Pernštejnů vznikl přestavbou starého opevnění na přelomu 15. a 16. století. Výrazně jej poničila švédská vojska. A tak opravy hradu podle projektu Dušana Jurkoviče a architekta Jana Pacla provedl až na začátku 20. století muzejní spolek. Ještě v roce 1993 to s Kunětickou Horou nevypadalo dobře.
 
„Kunětická Hora byla veřejnosti nepřístupná od roku 1973 do roku 1993,“ říká kastelán Miloš Jiroušek. Už se zdálo, že záchrana hradu je téměř nemožná. Ještě například v letošním roce stát na rekonstrukci hradu vyčlenil pouhý jeden milion korun. Za posledních 15 let přesto turistický ruch na Kunětické Hoře sílí. 

S nedostatkem peněz se jeho kastelán smířit nehodlá. Vydal se proto jedinou možnou cestou - z Kunětické Hory buduje kulturní stánek Pardubicka. K nejúspěšnějším akcím patří letní scéna Východočeského divadla v Pardubicích, která na hradě každoročně odehraje několik představení.

V hradním areálu mohou lidé dále navštívit různé dobové akce jako řemeslný jarmark, sraz sokolníků, historický šerm a další. Samozřejmostí jsou i svatební obřady, rauty a dobové hostiny. V provozu je také nejlépe vybavená lukostřelnice. Kastelán sám říká, že jinak to nejde. Hrad podle něj musí žít. A zatím se to daří.

„Snažíme se pomoci si sami. Nějaké kulturní akce pořádáme v podstatě každý víkend,“ říká kastelán. Říká, že je již blízko svého snu. Rekonstrukci Kunětické Hory prý dokončí, i kdyby to mělo být vlastníma rukama. Teď se obrátil i na poslance z východních Čech. Pokud peníze získá, plánuje opravit zbytek unikátního opevnění a v těchto místech zřídit restauraci, která zde už kdysi byla.