Výstava obřích pavouků v Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Na sto druhů sklípkanů mohou návštěvníci obdivovat ve sklenících Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Jsou mezi nimi i unikátní druhy z několika kontinentů včetně největšího sklípkana na světě.

Predátoři, ale i mírumilovná zvířata. Tak mluví o sklípkanech arachnolog Tomáš Jeřábek. Pavouky, kteří žijí většinou v Americe a Asii, chová už skoro dvacet let. Na sto sklípkanů teď vystavuje ve sklenících ústecké univerzity. „Je tu k vidění i druh sklípkana, který má rozpětí nohou 30 centimetrů a váží 250 gramů,” říká Tomáš Jeřábek. „Z mého pohledu jsou tady nejzajímavější ty druhy, které tkají velké sítě – ty potom používají pro lov kořisti,” doplňuje Jaromír Hajer z ústecké univerzity.

Zájem o sklípkany v Česku v posledních letech roste. Zvířata jsou totiž nenáročná, podle odborníků ale o to zajímavější. „Přibývá lidí, kteří chtějí chovat sklípkany, protože je to poměrně atraktivní živočich a celkem nic nepotřebuje,” dodává Jaromír Hajer. Tomáš Jeřábek ho doplňuje: „Stačí jim nádrž s miskou na vodu, určitou vlhkostí a úkrytem z kousků kůry.”

Podle arachnologů se s trochou nadsázky mohou ze sklípkanů stát domácí mazlíčci. A jak říkají - pavouci jsou pro přírodu nenahraditelní. „Kdyby nebylo pavouků, tak nás tady ostatní hmyz s odpuštěním sežere,” vysvětluje Tomáš Jeřábek.

Sklípkani budou ve sklenících ústecké univerzity k vidění až do 29. dubna.