Povodně vystřídalo bahno

Bechyně - Valící se bahno ze svahu vyděsilo majitele domku u Lužnice v Bechyni. Dům se nachází pod příkrým srázem na jehož vrcholu praskl vodovodní řad. Voda z něj vytékala několik dní. Svah plný bahna se dal do pohybu.

Voda z Lužnice dům pana Koláře zatopila už dvakrát. Tentokrát ale přišla voda z kopce nad domem. „Začal jsem slyšet takový proud vody, zvedl jsem oči, pes zaštěkal a najednou se začala valit voda s bahnem,“ popisuje syn majitele domu Miroslav Kolář.

Majitel domu přivolal na místo policii. „Samozřejmě jsme informovali městský úřad i vodohospodáře,“ říká bechyňský policista Preadrag Kohoutek. Zdeňka Sosnová z vodárenského sdružení Bechyňsko vysvětluje, že voda do stráně tekla kvůli tomu, že v ulici Na Parkánech praskl vodovod.

Vzhledem k členitosti terénu nebylo možné včas lokalizovat havárii. Voda tak několik dní vytvářela na kopci bahno, které nezastavily ani kamenné tarasy. „Docházelo k tomu, že celý svah nebo bláto, které teklo s vodou, začalo prosakovat do tarasů,“ popisuje Zdeňka Sosnová.

Odborníci mají jediné řešení. Zeminu, která je navíc plná odpadků, nechat odbagrovat. Vedení města o situaci jednalo i se zástupci armády. Ti ale podle starosty Bechyně Jaroslava Matějky (ODS) konstatovali, že do specifického terénu žádnou techniku nemají. „Zde budu potřebovat pevné ruce,“ počítá s dalšími problémy syn majitele domu Miroslav Kolář.

Přivolaný statik doporučil prozatím podepřít kamenné zdi. Zeminu musí nechat majitel odklidit co nejrychleji. V případě větších dešťů by totiž bahno a kameny mohly zasypat obytný dům.