Projekty na místě Masarykova nádraží můžou stát až 24 miliard

Praha - Podle odborníků zabývajících se realitním trhem mohou na místě pražského Masarykova nádraží vyrůst luxusní byty, kanceláře a obchodní prostory. Náklady projektů v této atraktivní lokalitě by mohly dosáhnout až 24 miliard korun. Pražští radní v úterý schválili změny územního plánu, které umožňují, aby na místě dnešního Masarykova nádraží vyrostlo nové městské centrum.

Změny územního plánu musí ještě schválit zastupitelstvo, o zrušení nádraží může rozhodnout jen ministerstvo dopravy.

Atraktivita pozemků na Masarykově nádraží spočívá podle realitního odborníka Martina Kanterse především v tom, že jde o jedno z posledních míst v centru Prahy, které je vhodné pro developerskou výstavbu.

Revitalizace nádraží se má ujmout developerská firma ING Real Estate Development, která je součástí mezinárodní finanční skupiny ING. Odborníci proto neočekávají, že by v tomto případě nastaly problémy s financováním, kterým v současnosti čelí některé jiné developerské projekty. „Pokud je pravda, že developerem této lokality bude společnost ING Real Estate, tento developer jistě nebude mít finanční problémy, většinou využívá vlastních peněz ze skupiny ING,“ uvedl Šťastník.  

Po zrušení Masarykova nádraží by muselo Hlavní projít zásadní přestavbou

V případě, že bude nejstarší nádraží v Praze zrušeno, musí dojít k velké přestavbě Hlavního nádraží. Podle děkana dopravní fakulty ČVUT Petra Moose by musely vlaky na Hlavním nádraží jezdit v několika patrech. Správa železniční dopravní cesty však s tímto přesunem zejména z finančních důvodů nepočítá.

Pokud k přeměně Masarykova nádraží na bytovou, kancelářskou a obchodní lokalitu dojde, zařadí se vedle dalších současných velkých developerských projektů plánovaných v metropoli na pozemcích kolem železnic. Mezi ně patří plánovaná výstavba v okolí nádraží Bubny, na nákladovém nádraží Žižkov nebo okolo Smíchovského nádraží. Rozlohou se těmto projektům v širším centru Prahy vyrovná ještě projekt nového obytného a administrativního komplexu na Rohanském ostrově.

Masarykovo nádraží
Zdroj: ČT24