Ústecká policie šetří podezřelé pronájmy nemocničních laboratoří

Ústí nad Labem - Je plánovaný pronájem pěti nemocničních laboratoří regulérním podnikáním nebo připravovaným tunelem? Právě tuto otázku začala řešit policie v Ústí nad Labem na základě podnětu od ústeckého státního zastupitelství. Terčem kritiky se stal především návrh smlouvy mezi Krajskou zdravotní a společností Klinické laboratoře.

Za pokus o tunelování označil návrh smlouvy mezi Krajskou zdravotní a Klinickými laboratořemi europoslanec Richard Falbr. A státní zastupitelství rozhodlo, že podezření jsou natolik závažná, že by je měla prošetřit policie. „Policie by měla zjistit, zda jsou pravdivé skutečnosti, že ty laboratoře vydělávaly za rok okolo 200 miliónů korun a teď mají být pronajaty za zhruba 30 miliónů korun. Ta disproporce ve výši příjmů je zcela jednoznačná,“ vysvětluje okresní státní zástupce v Ústí nad Labem Pavel Kaláb. „Já vůbec nechápu, jak něco takového může někdo prosazovat,“ diví se europoslanec Richard Falbr.

Krajská zdravotní stále opakuje, že zatím není nic rozhodnuto ani podepsáno. Opozice ale poukazuje na další sporné body: Vedení Krajské zdravotní oslovilo kvůli pronájmu laboratoří tři firmy. A vítězné firmě Klinické laboratoře poslaly nabídku už za dva dny. „Mám dojem, že se to snaží rozkrást ještě před volbami,“ dodává Richard Falbr.

Předseda představenstva Krajské zdravotní a radní René Budjač se odmítl vyjádřit s tím, že veškeré informace dostanou novináři na pondělní tiskové konferenci.