Vozíčkáři se na play-off v Pardubicích nedostali

Pardubice - Handicapovaní fanoušci se zlobí na pardubický hokejový klub a mluví o diskriminaci. Na utkání play off se totiž většina lidí na vozíčku nemá šanci dostat. Na stadionu pro ně není dost míst.

Nejen to, na místa, která jsou běžně vozíčkáři využívána v základní části extraligy, teď na finálové boje klub umístil židle pro zdravé fanoušky. Mezi diváky se tak vejde jen několik málo zdravotně postižených. „To je diskriminace, jak má být. Nelíbí se mi to,“ zlobí se vozíčkář Jaromír Krpálek.

Většina vozíčkářů se ale na zimní stadion nedostane vůbec. „Dneska se velice hlasitě mluví o diskriminaci občanů se zdravotním postižením. Tohle je názorný příklad, jak by to skutečně vypadat nemělo,“ upozorňuje Jiří Morávek z Centra pro zdravotně postižené.

Z kapacity hlediště 9 500 diváků se na zápas hokejistů Pardubic dostane asi deset až patnáct vozíčkářů. I tak malý počet neodpovídá bezpečnostní předpisům. Navíc zdravotně postiženým, prý vedení klubu v minulosti nabídlo jiná místa. Vozíčkáři je odmítli. Údajně proto, že by neviděli na led.

Manažer HC Möller Pardubice Zbyněk Kusý ke kauze říká: „Nejsme schopni naplnit kapacitu třeba 25, 30 vozíčkářů. Z bezpečnostních důvodů není možné dopravně i při únikových cestách zajistit podmínky tak, aby to vyhovovalo všem předpisům platným v této hale, která byla poprvé postavena v roce 1956.“

Celý spor by se mohl vyřešit už na začátku příští sezony. Pardubický hokejový klub totiž pro zdravotně postižené fanoušky připravuje speciální vstupenky.