V Jihlavě uklízí po sprejerech Adra

Jihlava - Jihlava bojuje již několik let se sprejery. Magistrát dokonce těm, kdo na jejich řádění upozorní, slíbil předloni částku 5 tisíc korun. Úředníci odměnu vyplatili zatím 7 lidem. To však počmárané domy ve městě neřeší, s jejich čištěním teď pomáhají dobrovolníci z organizace Adra.

Sprejeři poničili již několik domů v centru Jihlavy, pracují organizovaně ve skupinách, dopadnout je se strážníkům daří díky mobilní kameře. Úředníci magistrátu i strážníci tvrdí, že průmyslových kamer se sprejeři bojí a tam, kde kamery nejsou, jsou zdi postižené. Podle mluvčího magistrátu Jihlavy Radka Tulise by během měsíce září měla být nová kamera v další ulici v centru města. Zástupce ředitele Městské policie Jihlava Stanislav Maštera by však případným ochráncům pořádku nedoporučoval škůdce polapit a držet na místě, dokud nepřijede městská policie. Lépe je podle něj zavolat městskou policii, co se v dané lokalitě odehrává.

I přesto, že letos strážníci zadrželi už 18 sprejerů, pouze minimum z nich se podílí na odklízení napáchaných škod. Místo nich teď zdarma čistí fasády domů dobrovolníci z Adry. Ti si myslí, že sprejeři by si měli zkusit svá díla odstraňovat, aby věděli, jak je práce s rozpouštědly a drátěným kartáčem nepříjemná. Dobrovolnice z Plzně Helena Esterová je přesvědčená, že samozvaní umělci by měli mít vyčleněný prostor, kde by se mohli realizovat.

Na práci dobrovolníků z Adry navážou již v září studenti stavební průmyslovky.