Na opravu unikátní kaple v Cholticích chybějí peníze

Choltice (Pardubicko) - Dlouhé roky se Choltice na Pardubicku soudily s potomkem šlechtického rodu Bertholdem Thun Hohensteinem o zámek a přilehlé panství. Barokní stavba nakonec zůstala v majetku městečka, které o kulturní památku dál pečuje. Nejcennější částí je osmiboká kaple svatého Romedia, která podle odborníků patří mezi středoevropské unikáty.

V roce 1691 arcibiskup Jan Arnošt Thun vysvětil v kapli oltářní obraz svatého Romedia. Bezmála pětadvacet metrů vysoká stavba s kupolí patří, stejně jako celé choltické panství, mezi kulturní památky, přestože se na nich podepsaly dlouhotrvající soudní spory a omezené investice.

Oldřich Vaňura z pardubického památkového ústavu říká, že i vnitřní výzdoba kaple je zapsána na seznamu kulturních statků. Jedinečné fresky, štuková výzdoba, oltáře i původní lavice a varhany, to vše je dílem předních mistrů tehdejší doby.

Výjimečné je zejména to, že v jedné kapli jsou zde přítomni světci, apoštolové, ale i heretici, tedy kacíři," vysvětluje starosta Choltic Jan Málek. Řada uměleckých děl je ale v dezolátním stavu a potřebuje opravit. Peníze ale chybějí.

Zámecká kaple má po léta i svoje tajemství. O její podzemí se zajímali speleologové. Jak se ukázalo, ne všechny prostory se zřejmě podařilo důkladně prozkoumat. Přestože zámek už několikrát navštívili zloději, dochované exponáty dál podávají svědectví o životě šlechtických rodů i choltických obyvatel. Nyní je tedy potřeba vyjasnit vlastnické vztahy a hlavně začít opravovat.