Noclehárna pro pražské bezdomovce projde rekonstrukcí

Praha - Loď Hermes, která funguje jako noclehárna pro pražské bezdomovce, je od pátku uzavřena. Důvodem je rekonstrukce, provoz bude obnoven 15. září a klienti budou muset využít náhradní bydlení.

Loď Hermes je v provozu od února 2007 a během svého fungování poskytla lidem bez domova více než 70 tisíc noclehů. Po roce a půl se ale ukázalo, že její sociální zařízení není na takový provoz stavěné. Zástupce ředitele Centra sociálních služeb Praha Martin Klimakovský uvedl, že provozem vznikly určité nedostatky a evidována je i nadměrná spotřeba vody.

Právě kvůli úspoře vody budou na lodi sprchy na žetony, elektrické splachování nebo senzorové umyvadlové baterie. Veškeré zařízení by navíc mělo být v nerezu, díky tomu by měla být zaručena jeho dlouhá životnost. Jak doplnil Miroslav Šmíd ze Sekretariátu radního pro oblast sociální péče a bytové politiky, v objektu se pohybuje velké množství bezdomovců a s tím samozřejmě souvisejí vysoké nároky na zařízení, a proto chce magistrát tyto technické odstávky dělat každoročně.

Rekonstrukce, která by měla stát milion korun, byla záměrně naplánována na konec léta, kdy není o nocleh na lodi takový zájem. Pro současné klienty navíc bylo zajištěno náhradní ubytování. Ředitel Klimakovský potvrdil, že současným klientům bylo nabídnuto náhradní ubytování v jiných azylových domech. Pro Ivanu Říhovou, která pohostinství lodi Hermes využívá, to není problém. Využije nabídky a uchýlí se zřejmě na ubytovnu.

První klienti by se na loď Hermes měli vrátit 15. září, kdy bude provoz lodě znovu obnoven.