Unikátní fond historické literatury o lázeňství bude dostupný na internetu

Karlovy Vary - Krajská knihovna v Karlových Varech začala s digitalizací části historické sbírky svazků, které pojednávají o lázeňství ve městě. Materiály získala v roce 2002 po zániku Balneologického ústavu. Svazky jsou určeny především odborníkům, prostřednictvím internetu si je ale mohou prohlédnout lidé po celém světě. Unikátní fond historické balneologické literatury v karlovarské knihovně čítá na 1700 svazků.

Mezi nejvzácnější patří latinsky psané historické dílo Fabiana Sommera. „Je ve speciálním obalu z nekyselého papíru a vše v nádherném stavu. Budeme sbírku samozřejmě katalogizovat a dávat do elektronické podoby, zatím jsme digitalizovali dvě knížky,“ uvedla ředitelka Krajské knihovny Karlovy Vary Eva Žáková. Vzácné knihy v elektronické podobě si pak návštěvníci knihoven mohou prohlížet v celosvětové internetové databázi manuscriptorium.

Karlovarská knihovna zatím vlastní digitalizační pracoviště nemá. Využívá proto služeb firem, které knihy prozkoumají, doplní k nim odborný komentář a ofotí je na speciálních přístrojích. „Jsou to vesměs prototypy, výsledky projektů vědy a výzkumu. Jedná se o reprodukční fotografické kamery s ohromujícím rozlišením 70 megapixelů,“ dodal vedoucí oddělení digitalizace knih z AiP Beroun Štěpán Černohorský.

Postupně budou restaurovány všechny knihy, které popisují počátky lázeňství v západních Čechách. Elektronický převod dalších nedostupných svazků je závislý na tom, kolik získá knihovna peněz z různých grantů. Digitalizace jedné knihy stojí až 40 tisíc korun.