Dělostřelecká tvrz Hůrka se otevírá veřejnosti

Králíky - Mimořádný den mají za sebou příznivci vojenské historie, kteří se starají o československá opevnění na Králicku. Po sedmdesáti letech od dokončení mohli poprvé otevřít pro veřejnost dělostřeleckou tvrz Hůrka. Masivní podzemní stavba, která vznikla jako  obrana před nebezpečím fašismu, ještě nedávno sloužila jako armádní sklady. Ode dneška se do pevnosti může podívat úplně každý.

Celý komplex je změtí chodeb, skladišť a kasárenských sálů. „V tuto chvíli můžou shlédnout vstupní halu, překladiště a také uvidí mašinku, která by měla tahat vláčky naložené municí,“ láká návštěvníky správce tvrze Luděk Vávra.

Masivní opevnění se stalo ukázkou důmyslné vojenské obrany. Tehdejší stavitelé se nechali inspirovat i podobnými objekty ve Francii. „Maginotova linie se začala stavět již v roce 1929, takže českoslovenští inženýři mohli vycházet z francouzských pozitivních i negativních zkušeností,“ připomíná průvoce Zdeněk Novák.

V pevnosti bude celoroční expozice

Dělostřeleckou tvrz Hůrka předalo ministerstvo obrany koncem května městu Králíky. Hned poté se historického areálu ujala Společnost přátel československého opevnění. „Všechny tyto objekty jsou mementem toho, co se tu dělo ve 30. a 40. letech. Je potřeba, aby na to lidé nezapomínali,“ hovoří o smyslu expozice starostka Králíků Jana Ponocná.

V podzemí Hůrky se počítá se stálými výstavami o pevnostních systémech, okupaci nebo odboji. Muzeum připomene i tajné německé zbraně, které se v oblasti testovaly. Střely zvané Röchling jsou do dneška zaražené v masivních zdech. Měly sice velkou průraznost, ale na československé opevnění to nestačilo

Velký zájem turistů o dělostřeleckou pevnost Hůrka se očekává již o tomto víkendu, kdy se v Králíkách uskuteční jedno z největších setkání příznivců historie Cihelna 2008.

Vojenská střela
Zdroj: ČT24