Hasiči na jihu Čech testovali civilní piloty a jejich stroje

Hosín - Hasiči si k testování pilotů a jejich strojů vybrali letiště v Hosíně. Měli k tomu pádný důvod - požárů lesů a polí v závěru prázdnin přibývá, denně jich likvidují v kraji až pět. Právě zásah letadel je velmi účinný. Hasiči dnes s osádkami zkoušeli nálety na cíl, piloti všechny manévry zvládli.

Tisíc litrů vody čerpadla tlačí do speciální nádrže nastartovaného letounu, osádka provádí poslední předletovou přípravu. Přesně 15 minut potřebovaly oba týmy, aby se připravily k zásahu. Dvouplošník Antonov okamžitě míří na start. Stroj, které obyčejně slouží parašutistům a k přepravě nákladu, tentokrát bude hasit. K cíli se dostává po několika minutách, osádka otevírá ventil a kropí plochu velikosti hokejového hřiště.

Pro civilní piloty šlo o standardní let, žádný složitý manévr neprováděli, pouze se snažili zasáhnout cíl. Podle hasičů byli úspěšní, jak potvrdil velitel cvičení Bohumil Hruška. Těžký letoun ve vzduchu střídá další stroj, jehož pilot krouží nad jihočeskými lesy několikrát v týdnu a hledá případná ohniska požáru. Hasiči využívají letce nepravidelně. V závěru sezóny je ale už do akce zapojili. S jejich pomocí likvidovali minulý týden požár lesa a polí u Záluží na Českokrumlovsku.

„Pomocí letadla hasili zhruba 27 hektarů vzrostlého obilí, částečně i les,“ nechala se slyšet mluvčí Hasičského záchranného sboru Vendula Matějů. Hasiči další cvičení neplánují, piloti se na inspekční let vydají opět v sobotu.