Občané i zastupitelé Klánovic odmítají výstavbu golfového hřiště

Praha - Lidé z pražských Klánovic nechtějí golfové hřiště. Proti stavbě podepsaly petici tři tisíce z nich. Golfu by totiž měla ustoupit přírodní rezervace. Investor se ale zřejmě nezalekne. Projekt mu úřady posvětily už na začátku devadesátých let.

V Klánovicích fungovalo golfové hřiště už za první republiky. V padesátých let ale bylo zničeno a postupně zarostlo stromy. Investor - společnost Forest golf resort - už delší dobu připravuje obnovu devíti jamkového hřiště. Mít před několika lety potřebné peníze – už se tu golf mohl hrát, komentuje situaci vedení společnosti. Podle jednatelky firmy Moniky Bažantové totiž veškerá zastupitelstva od roku 1991 až do léta 2005 záměr obnovy golfového hřiště podporovala.

Člen občanského sdružení Za Klánovický les Boris Procházka zdůrazňuje, že zřízení golfového hřiště by představovalo vykácení několika desítek hektarů lesa. Golfové hřiště zahýbalo v Klánovicích i komunální politikou. ODS tady kvůli podpoře hřiště jako v jedné z mála pražských městských částí prohrála volby. Současní zastupitelé i radní se rozhodli projekt zamítnout. Starosta Klánovic Ladislav Hrabal (nezávislý) uvedl, že souhlasí s vybudováním hřiště, ale nikoliv na úkor lesa.

Většina golfistů nechápe odmítavou reakci klánovických na rekultivaci lesa. Golf je podle nich šetrný k životnímu prostředí. Podle generálního sekretáře České golfové federace Miroslava Holuba se ve světě i v Evropě prosazuje trend, podle kterého není výstavba golfového hřiště na úkor životního prostředí. Radní Petr Štěpánek (SZ) ale zdůrazňuje, že golfová hřiště se musí posuzovat případ od případu. Budují-li se v rámci rekultivace skládky je to posun dopředu, na místě lesa by to ale byl podle jeho slov krok zpátky.

V Praze jsou zatím tři golfová hřiště a stejný počet tréninkových a krytých odpališť. Zájem o hru ale závratně stoupá. Zatímco v roce 2000 čítal český golfový klub 8 tisíc členů, dnes jich je skoro 4krát tolik.