Ústecký magistrát dal zbytečně pokácet všech 90 neštěmických topolů

Ústí nad Labem - Z devadesáti topolů, které lemují fotbalové hřiště v ústecké čtvrti Neštemice, bude dřevo na palety. Ústecký magistrát kácení padesátiletých stromů povolil. Podle úředníků topoly ohrožovaly fotbalisty i diváky. Odborníci s tím ale nesouhlasí.

„Nebezpečné a neperspektivní“ - tak zní zdůvodnění roszudku smrti, který byl nad devadesáti topoly vynesen. „Máme odborné expertízy, které hovoří o tom, že stromy jsou hrozbou pro školáky a pro sportovce,“ říká mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek. Václav Beránek z TJ Český Lev Neštěmice slova mluvčího potvrzuje: „Rozbilo nám to střídačku a na druhé straně i garáž.“

Znalec který stromy kontroloval, má ale jiný názor. Polovina topolů je zdravých. Kdyby byly udržovány, mohly stát u hřiště ještě desítky let. „Topol pyramidální se v Čechách dožívá věku celkem běžně i přes sto let, aniž by nějak ohrožoval nějak svoje okolí,“ upozorňuje Marek Hanuš z fakulta životního prostředí Univerzity J.E. Purkyně.

Starostka čtvrti Ústí nad Labem - Neštěmice Liana Wagnerová (ODS) se ke kácení vyjadřuje opatrně: „Do toho, jestli se u Českého lva pokácí devadesát topolů, jsme mluvit nemohli. Věřím tomu, že to muselo být.“

Ústecký magistrát už slíbil, že místo devadesáti topolů nechá u hřiště vysadit padesát kvalitnějších habrů. Znalec s volbou nového druhu dřeviny souhlasí. Jak ale tvrdí, jen opravdu bohaté město si může dovolit dát víc než milion korun za výměnu stromů, která nebyla nutná. „Tady v obvodu města Ústí existuje celá řada stromů, které jsou mnohem nebezpečnější,“ zdůrazňuje Marek Hanuš.

Mluvčí magistrátu Knotek má na nynější zpochybňování kácení jednoduchou odpověď: „Já jsem žádnou kritiku neslyšel.“ Jak říkají znalci, rozhodně to šlo jinak.