Nové přírůstky pražské ZOO

Praha - Pražská ZOO zahájila svoji už 76. sezónu. I letos nabídne návštěvníkům několik novinek. Například hyeny a papoušci se přestěhují do nových výběhů. Návštěvníkům v zahradě už také dlouho chyběli krokodýli. Letos se jich dočkají, a to přímo z Indie.

Jaro je doba mláďat, ale také plánů. Obojího má pražská ZOO hodně. Už na přelomu roku se narodila vzácná koťata levharta obláčkového. Podle mluvčího ZOO Víta Kahleho je to téměř zázrak: „Jsme tomu moc rádi, bylo to poprvé od roku 1968, kdy se podařil úspěšně odchov tohoto druhu.”

Vedle šelem se daří i kozám burským – tři v lednu narození kozlíci dnes dostali při slavnostním křtu jména Andy, Matyáš a Jáchym. Dosavadní rekordy překonaly žirafy - loni měly hned šest mladých. Zatím poslední přírůstek do strakaté rodiny, žirafí slečna, už nese jméno Amina.

V pražské ZOO ale nerostou jen mláďata, ale také nové stavby a pavilony. Polepší si například lachtani, v příštím roce dostanou nový pavilon. Podle ředitele Petra Fejka se výrazným způsobem promění hlavně bazén. Ten nový bude třikrát větší.

Nový domov dostanou i sloni a hroši. Jejich stěhování se plánuje za tři roky. „V tuto chvíli se pracuje na projektové přípravě, investice to bude velká zhruba přes 300 milionů korun,” vysvětluje daleký termín pražský radní Milan Richter.

Novou atrakcí zoologické zahrady se staly včely, které si lidé mohou prohlédnout přímo v úlu, za speciálním sklem. Městské děti prý dnes znají především exotická zvířata, mnohé domácí druhy ani nedokážou pojmenovat. „Bezpečnostně jsme to zajistili tak, aby nedocházelo ke konfliktům,” uklidňuje Petr Fejk ty, kterým včely nahánějí strach.

Pražský magistrát také plánuje, že v příštích letech postaví k ZOO novou silnici a parkoviště.

Změny v pražské ZOO dávají zvířatům chuť do života. Zatímco dříve se tu rodilo asi 350 mláďat ročně, loni přivedli zvířecí rodiče na svět tisíc potomků.