Karlovarský kraj podá na základě auditu trestní oznámení

Karlovy Vary - Karlovarský kraj podá trestní oznámení na neznámého pachatele. Úředníci se tak rozhodli poté, co prostudovali audit hospodaření Karlovarské krajské nemocnice. Podnětů pro zahájení trestního řízení bude patrně více, ale všechny souvisejí především se správou svěřeného majetku a některými nestandardními kroky při výběrových řízeních, například na dodávky zdravotnického materiálu.

Z auditu podle hejtmana Josefa Pavla vyplývá, že se řada smluv uzavírala pouze ústně. Dále měly být nedostatky v evidenci léků a podle Pavla není jasné, jestli skutečně skončily na jednotlivých odděleních, nebo přes nemocnici prošly do některých soukromých ordinací. Viníka bude těžké hledat, ale za hospodaření nemocnic prý odpovídali jejich manažeři. „Je také zarážející, že se ztratila řada důležitých dokumentů z doby před sloučením nemocnic do jedné akciové společnosti,“ konstatoval hejtman.

Prioritou pro kraj teď je, aby k podobným machinacím už dál nedocházelo. Přestavensto nemocnice má proto do 2. září předložit harmonogram opatření, personální změny se zatím nechystají. Kraj chce také vzniklou škodu vymáhat: „Všichni členové statutárních orgánů jsou, pokud vím, živi a daří se jim dobře. A jsou odpovědni svým majetkem,“ řekl k tomu náměstek Jan Zborník.

Audit stál daňové poplatníky šest milionů  

Audit si nechal kraj vypracovat od firmy KPMG Česká republika a zaplatil za něj přes šest milionů korun. Sporné finanční operace v hospodaření nemocnice se objevovaly už před vznikem krajské nemocnice. A to od roku 2004, kdy tři nemocnice - v Chebu, Sokolově a Karlových Varech - ještě hospodařily samostatně, až do jejího vzniku v roce 2006.

Kontrolu hospodaření si vynutili lékaři, kteří se počátkem roku dostali do sporu s vedením kraje. Jeho vyvrcholením byla demonstrativní stávka a hrozby, že desítky lékařů z nemocnice odejdou. Ve sporu šlo o peníze, hospodaření nemocnice totiž skončilo loni ztrátou přes 120 milionů. Lékaři z ní vinili společnost Česká zdravotní, která nemocnici řídila. Firma už nemocnici neřídí a nařčení lékařů odmítla. Nové vedení karlovarské nemocnice předpokládá, že letos skončí hospodaření se ztrátou kolem 79 milionů korun.