Některé odborné ordinace v Železném Brodě budou fungovat jen do konce týdne

Železný Brod - Odborné ordinace v centru Železného Brodu ruší jablonecká nemocnice, protože na ně nedostává peníze od Všeobecné zdravotní pojišťovny. Lidem se to nelíbí a sepisují petici. Pacientky železnobrodské gynekologie v Poštovní ulici si mají najít nového gynekologa na místní poliklinice. Stejně jsou na tom i pacienti urologie a ORL.

Podle svých slov si pacientky na svého lékaře za čtyři roky už zvykli. Ordinace je navíc v centru města a dobře přístupná. V pátek tu ale lékaři budou ordinovat naposledy. Rozhořčení cítí Laděna Janusová a rozhodla se iniciovat petici. Tu podepsalo během 14 dní přes 1200 lidí, připojili se i někteří obyvatelé okolních obcí.

Jablonecká nemocnice se brání - prý má pro uzavření ordinací pádné důvody. Její mluvčí Petra Krajinová prozradila, že důvody jsou ekonomického charakteru, pro nemocnici je zanechání ordinací nerentabilní. Podle pojišťovny bude o pacienty ze zrušených ordinací postaráno v místní poliklinice. Platit další lékaře je prý neefektivní.

„Nemocnicím jsme sdělili, že nemáme zájem o provozování ambulantních ordinací tam, kde je péče poskytnuta ambulantními specialisty,“ dodal ředitel VZP Liberec Jiří Benedikt. Protesty ale nebyly úplně zbytečné. Jablonecká nemocnice totiž vzkázala pacientkám gynekologie, že v jejich případě ještě není rozhodnutí o zrušení ordinace konečné.