V Karlových Varech soutěží o nejlepšího skřivánka

Karlovy Vary - Talentovaní mladí zpěváci se v Karlových Varech účastní finále soutěže Karlovarský skřivánek. Většina ze stovky dětí od šesti do patnácti let se sólovým zpěvem teprve začíná.

Podle pořadatelů má soutěž pro děti, které se zpěvem začínají, velký význam. Pokud uspějí, může to ovlivnit jejich budoucí uměleckou kariéru. „Plno skřivánků z předcházejících ročníků už je posluchači konzervatoře,” uvedla organizátorka soutěže Karlovarský skřivánek Marie Drlíková.

Do finále se letos dostalo 112 dětí, které prošly krajskými koly. V Karlových Varech soutěží ve třech věkových kategoriích. Jejich výkony hodnotí pětičlenná porota odborníků z uměleckých konzervatoří. Podle předsedkyně poroty a vedoucí pěveckého odd. pražské konzervatoře Brigity Šulcové si porotci všímají muzikality dětí, hlasových dispozicí a celkového vystupování.

Karlovarský skřivánek má už dvanáctiletou tradici a láká čím dál víc mladých zpěváků. „Nejdřív jsme to viděli jako soutěž krajskou, ale byl o ní velký celostátní zájem. Jezdí sem děti z Ostravy, z jižní Moravy, samozřejmě z Prahy,” uvedl ředitel soutěže Karlovarský skřivánek Alois Ježek.

Pěvecká soutěž Karlovarský skřivánek vyvrcholí ve středu. Soutěžit budou děti, které se zpěvu věnují v odborných školách.