Metoda screeningu pomáhá na ORL v benešovské nemocnici

Benešov - Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově je po Kladně druhým místem ve Středočeském kraji, kde používají nový přístroj na screeningové vyšetření sluchu. Moderní technická pomůcka odhaluje případné vady sluchu u novorozenců a nemocnice jej získala od nadace "Prolomené ticho". Přístroj dokáže odhalit sluchové vady i u těch nejmenších dětí.

Vyšetření provádí audiologická sestra přímo na pokoji. Do ucha zavede dítěte malou sondu a přístroj začne měřit. „V zásadě jde o to, že se stimuluje sluchová dráha a čeká se na odpověď z mozku,“ řekl primář benešovského oddělení ORL Jaroslav Kraus. Metoda je bezbolestná a do minuty ví matka výsledek. Audiologická sestřička Jitka Škvorová dodala, že miminko musí být v klidu, takže se úkon provádí buď při kojení, nebo při spánku.

Dřív se používala například metoda tleskání u hlavy dítěte. Byla ale nepřesná. Na některé sluchové vady lékaři vůbec nepřišli. Díky revolučnímu přístroji teď objeví sluchový handicap včas a můžou ho tak odstranit nebo omezit. „Pokud nedojde k včasnému záchytu té sluchové vady tak potom případná korekce nebo kompenzace té vady je velmi problematická,“ zdůraznil Kraus.

„O možnosti zavedení celoplošného screeningu bude pojišťovna jednat s odbornými společnostmi, s ministerstvem zdravotnictví i s ostatními zdravotními pojišťovnami,“ informovala Anna Veverková z VZP. Například na Slovensku už tato metoda patří mezi základní vyšetření. Lékaři se teď snaží zasadit o to, aby byla běžnou i u nás.