Na zámku v Českém Krumlově se opět lesknou zlaté rokokové sáně

Český Krumlov - Na zámku v Českém Krumlově restaurátoři v tichosti dva roky renovovali zlacené rokokové sáně. Teď je začali sestavovat a vůbec poprvé také dovolili oku kamery, aby pohlédla na 200 let starý unikát z dílny vídeňských řezbářů.

Dvoumístné sáně nedozírné hodnoty se opět lesknou, restaurátoři z nich museli postupně odstranit staré nátěry, které překrývaly zlacení. Dřevo pak centimetr po centimetru ošetřili, aby ho ochránili před červotočem. Kateřina Cichrová z Národního památkového ústavu uvedla, že na sáních ponechali stopy po otěru opratě, aby zachovali svědectví o tom, že se skutečně používaly. Řezbáře poté vystřídali v zámecké konírně čalouníci, skalpely a štětce nahradila malá kladívka. Restaurátor čalounění Jaroslav Pelich vysvětlil, že pracovat se musí velice opatrně, protože původní čalounění se rozpadá pod rukama. Restaurátorky textilu se soustředily na každý milimetr látky, polstrovaná sedačka byla nejvíce poškozená, přesto se nakonec podařilo zachránit část původního materiálu. Radka Kalabisová potvrdila, že bylo nutné jej překrýt ochrannou textilií.

Sáně původně patřily Schwarzenbergům, řezbáři je ve Vídni vyrobili kolem roku 1746. Podle Kateřiny Cichrové byly určeny k zimní zábavám, které probíhaly při císařském dvoře. V dalších letech sáně chátraly a postupně měnily majitele.

Restaurátoři budou v konírně pracovat ještě týden, na veřejnosti se sáně poprvé představí příští víkend.