Obyvatelé Vizovic bojují proti památkářům

Jižní Morava - Městečko Vizovice je plné historicky i architektonicky cenných budov, které si zaslouží ochranu. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout například zámek, kostel, kapličku nebo architektonicky cennou starou sokolovnu. Městská památková zóna ale od počátku devadesátých let zahrnuje paradoxně i docela obyčejné domy a dokonce paneláky.

Zdeněk Mikula se pře dvěma lety rozhodl, že si postaví rodinný dům. To však ještě netušil, co ho čeká: „Povolení vyřizuji od devátého měsíce roku 2005, slyšíte dobře, roku 2005! Díky různým povolením a vyjádřením, která víc nebo míň souvisí s městskou památkovou zónou.”

Podobnou zkušenost má také Evžen Klesla. Pro stavbu garáže si koupil obyčejnou stavební parcelu. Ta se vzápětí stala součástí městské památkové zóny a začaly problémy. „Zvolil jsem tedy běžně používaná vrata, sklopná plechová, přesně tatáž od stejné firmy, která jsou v podstatě zabudována přes ulici už dobrých dvacet let ve vedlejší garáži. Na základě této skutečnosti mně kolaudace garáže byla zastavena.,” stěžuje si Klesla.

Dalšími postiženými jsou majitelé obyčejných panelových řadovek v jedné z vizovických ulic. Čtyři z nich totiž spadají do památkové zóny. Jejich majitelé tak nesmí na rozdíl od sousedů vyměnit svá okna za plastová.

Petici proti zóně už podepsaly dvě stovky lidí. Požadují její zrušení anebo ochranu výhradně historicky cenných objektů. Vedení města slibuje pomoc. „Bylo by zřejmě nejlepší, kdybychom apelovali na ministerstvo kultury a orgány, které se tím mohou zabývat, aby změnily podmínky a metodiku, jakým způsobem posuzovat vlastně domy ve středech nebo v té oblasti městských památkových zón,” vysvětluje budoucí postup radnice starostka Vizovic Alena Hanáková.

Podobné téma řešili minulý měsíc v Brně. Magistrátní úředníci se tu dohodli s památkáři na tom, že společně připraví méně přísná pravidla pro život v okolí městské památkové rezervace. Právě z Brna by si Vizovičtí chtěli vzít příklad.

Vedení radnice teď taky zvažuje založení fondu, který by nespokojeným obyvatelům památkové zóny přispíval na opravy jejich domů.