Jedna z nejproblémovějších čtvrtí v Ústí nad Labem bude pod dohledem policejních kamer

Ústí nad Labem - Už léta řeší město Ústí nad Labem příliv sociálně slabých v Předlicích, jedné z nejproblémovějších čtvrtí ve městě. Podle odhadů jich tam žije několik tisíc. Radnice teď nechala zpracovat projekt revitalizace čtvrti a získala na něj i 10 milionů korun ze státní kasy.

Hromadné rvačky romských gangů, nepořádek, hluk a v noci na dnešek i vražda mladého čerpadláře - z kdysi luxusní ústecké čtvrti Předlice se v posledních letech stalo ghetto. Policie i strážníci tady zasahují prakticky pořád. „Romové ze sociálně vyloučených lokalit se potýkají především s latentní kriminalitou, což je lichva, kuplířství, distribuce drog či záškoláctví,“ sdělila mluvčí Policie ČR Ústí nad Labem Veronika Hyšplerová.

Zástupce ředitele Městské policie Ústí nad Labem Jan Novotný dodal, že páchají všechny přestupky, které lze spáchat. Radnice získala na revitalizaci Předlic desetimilionovou dotaci od státu. Jako první přijde na řadu instalace čtyř kamer. Ty budou dohlížet na nejproblémovější ulice. Primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS) se nechal slyšet, že instalace kamer je otázkou několika týdnů, projekt je prý fakticky dokončen.

Město ale zajde ještě dál - přímo v Předlicích postaví takzvané akční centrum. Sídlit v něm budou úřady, policie, hygienici, neziskové organizace nebo vládní agentura pro sociálně vyloučené. Město věří, že tím se situace v Předlicích zlepší. Radnice chce také přitvrdit v bojích s majiteli soukromých domů, kam se sociálně slabší stěhují.