Ve Frýdlantu podpořily nastávající maminky zástupy lidí

Frýdlantsko - Důsledkem uzavření tamní porodnice narostl počet výjezdů sanitek a transportů ve Frýdlantském výběžku o 10 procent, nastávající maminky totiž musejí jezdit rodit do Liberce. Došlo i ke dvěma vážným porodním komplikacím, zdravotnická záchranná služba tam proto posílí sanitky.

Ve frýdlantské porodnici se ročně rodilo zhruba 400 dětí, po jejím zrušení však těhotné ženy musejí jezdit až do Liberce. Pokud nastanou nečekané komplikace, vozí je sanitka až 40 kilometrů daleko, jediný vůz na to však nestačí. Ředitel ZZS LK Zdeněk Kubr uvedl, že evidují dva překotné porody, které byly i posádkami sanitek vnímány jako opravdu velmi vážné. Na jejich základě rozhodl o posílení stanoviště ve Frýdlantu o jedno vozidlo. Právě na podobné riziko upozorňovaly těhotné ženy ještě před zrušením místní porodnice. Na frýdlantské náměstí je přišlo v polovině června podpořit 500 lidí a dalších 3700 podepsalo petici. Účastnice demonstrace nesouhlasily se zrušením zařízení, podle nich to je špatný nápad. Frýdlantská porodnice skončila k 31. červnu, nemocnice totiž neměla dětské lékaře. Místo čtyř tu poslední měsíce sloužili jen dva a i ti nakonec odešli.

Dostupnost celého výběžku je velmi obtížná, spojení vede jedinou silnicí přes hřeben Jizerských hor. Záchranná služba tu proto vybuduje i nové výjezdové stanoviště v Libverdě. Ředitel Kubr dodal: „Do spádových nemocnic v Libereckém kraji je odtud prostě špatná cesta.“ Jak doplnil zdravotnický náměstek ředitele Luděk Kramář, ZZS LK tak chce reagovat právě na vzrůstající počet výjezdů, na povětrnostní podmínky i na rozlehlost Frýdlantského výběžku.

Nové výjezdové stanoviště vyroste v Libverdě příští rok, vyjde na téměř 8 milionů korun.