Po dvaceti letech proběhne v Ostravě deratizace

Ostrava - Krajská hygienická stanice v Ostravě vyhlásila „válku" potkanům. V této souvislosti bylo město rozděleno do tří oblastí, do nichž bude specializovaná firma postupně pokládat jed. Celá akce by měla skončit v listopadu.

Vidět za denního světla na ostravském Masarykově náměstí potkana není žádný problém. Naposledy totiž ve městě proběhla celoplošná deratizace před dvěma desetiletími. Krajská hygienická stanice tak hlodavcům vyhlásila boj a magistrát vydal příslušnou vyhlášku. „Na jejím základě se provede samotná deratizace pomocí nástrah. Po sedmi až deseti dnech se provádí kontrola, doplnění nástrah a sběr uhynulých hlodavců,“ popisuje průběh deratizace jednatel deratizační společnosti Dušan Svěrák.    

Deratizaci může provést jen firma s patřičným certifikátem. „Není to nákladná záležitost. Cena práce se odvíjí od metrů čtverečních, které se deratizují, ale jedna pokládka se pohybuje ve výši kolem 100 korun,“ informuje mluvčí majitele domů Petr Handl.      

První etapa deratizace začala dnes a zasáhne oblast západně od Odry a východně od Ostravice. V říjnu bude jed pokládán na jih od centra města. Samotný střed Ostravy pak přijde na řadu v listopadu. „Pokud to bude nutné, tak na pokyn Krajské hygienické stanice může být akce opakována,“ říká mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.  

Potkan obecný je velmi nebezpečný. Přenáší mnoho nemocí, například smrtelnou leptospirozu. Pokud některý majitel domu deratizaci neudělá, může mu proto Krajská hygienická stanice uložit až dvoumiliónovou pokutu. Celoplošná deratizace probíhá také v Bohumíně, Karviné, Orlové nebo Havířově.