Vzácný kočár vyjel po létech chátrání na svoji první cestu

Hradec Králové - Ještě nedávno nikdo netušil, jaký unikát se skrývá ve stodole děkanství v Chrasti u Chrudimi. Právě zde byl objeven historický kočár z devatenáctého století, kterým jezdíval královehradecký biskup Karel Boromejský Hanl. Vzácná památka, jejíž obnovu zaplatily Hradecký a Pardubický kraj a obě krajská města, už znovu slouží lidem.

Tažen čtyřspřežím kladrubských běloušů vyjel historický kočár po desítkách let chátrání na svoji první cestu. Lidé z branže mluví o skutečné vzácnosti. „Svým typem odpovídá kočárům, se kterými jezdila vysoká šlechta, biskupové a arcibiskupové. K vidění jsou už jen na velmi málo místech,“ říká ředitelka Národního hřebčína Kladruby nad Labem Lenka Gotthardová.  

Církev přitom nepochybovala o tom, že minimálně 135 let starý kočár biskupa Hanla už dávno neexistuje. „Ten kočár se dostal do rukou bývalé čs. armády, byl používán spíše k různým výtržnostem a nakonec úplně zdemolován,“ připomíná neslavnou novodobou historii kočáru královéhradecký biskup Dominik Duka.

Poničenou památku ale k velkému překvapení ukrývaly nánosy sena ve stodole děkanství v Chrasti u Chrudimi. Návrat k její původní podobě stál bezmála 400 000 korun. „Protože jsem byl při objevu tohoto kočáru, který byl okousán od myší, tak je to neuvěřitelné,“ dodává biskup Duka.  

Kočár teď patří kladrubskému hřebčínu, který ho bude půjčovat krajům a městům, které přispěly na opravu. „Premiéra kočáru v Pardubicích bude při 118. ročníku Velké pardubické, která se poběží 12. října,“ připomíná pardubický primátor Jaroslav Deml.  V Hradci Králové se kočár poprvé představí již 20. září na krajských dožínkách.