Mezinárodní setkání leteckých veteránů v Kovářské

Bohatý program na celý den včetně neopakovatelných zážitků, setkání s leteckými legendami i nečekaná překvapení čeká návštěvníky Mezinárodního setkání leteckých veteránů v Kovářské u Chomutova. Již 15. ročník akce pořádá Muzeum letecké bitvy nad Krušnohořím 11. 9. 1944 v Kovářské, což je obec v severozápadních Čechách v okrese Chomutov asi 120 km od Prahy.

Tradice setkávání leteckých veteránů se v Kovářské zrodila v roce 1944, kdy byl za účasti československých letců RAF odhalen památník obětem letecké bitvy 11. září 1944. Mezinárodní charakter získalo setkávání v roce 1997, kdy byli otevření muzea přítomni také bývalí protivníci z této bitvy - američtí a němečtí letci. Od tohoto roku se v Kovářské pravidelně setkávají bývalí spojenci i nepřátelé, což ve spojitosti s celkovými aktivitami muzea  dává akcím zcela konkretní protiválečný a humanistický charakter.

Setkání se vždy zúčastní řada pamětníků, řady veteránů však bohužel nezadržitelně řídnou. Doby, kdy na těchto akcích bylo třeba jen z USA i více než deset letců, více než deset příslušníků Luftwaffe a množství čs. veteránů RAF jsou nenávratně pryč. Ale i tak jsou perlami setkání velmi zajímaví hosté, svou účast potvrdil Don W. Bradley z USA, jeden z přímých účastníků bitvy, který zde byl již v roce 2004 při 60. výročí a jeho přítomnost v pomalované kožené letecké bundě vzbuzovala zasloužený rozruch. Z Německa jezdí pravidelně několik stálých účastníků, mezi novými účastníky by měl být mimo jiné i jeden z nositelů Rytířského kříže, jeho jméno si pořadatelé nechávají jako překvapení pro příchozí.

Součástí programu bude i tradiční vystoupení swingové kapely na náměstí a chybět nebude ani příslušné občerstvení.

Muzeum letecké bitvy nad Krušnohořím 11. 9. 1944 v Kovářské u Chomutova uspořádalo již 15. ročník Mezinárodního setkání leteckých veteránů.
Zdroj: ČT24/Muzeum letecké bitvy Kovářská