Město Tábor ožije středověkými slavnostmi

Tábor - Husitský vojevůdce Jan Žižka opět přebere vládu nad Táborem a na tři dny nechá za rachotu bubnů a světel pochodní ožít dávnou historii první poloviny 15. století. 17. ročník mezinárodního historického festivalu Táborská setkání zahájí slavnostní průvod a ohňové slavnosti. Bohatý program doprovodí i koncerty středověké a současné hudby, divadla pod širým nebem, výstavy nebo soutěže pro děti. Na festival každoročně přijíždí přes dvacet tisíc návštěvníků z různých koutů země i ze zahraničí.

Páteční večerní finále začíná ohňovým průvodem na Žižkově náměstí a bude ve znamení připomenutí roku 1268, kdy bylo z iniciativy krále Přemysla Otakara II. založeno hradiště. Ve 22:00 na náměstí zahraje česká folková skupina Spirituál kvintet a otevře se noční středověké tržiště, které doprovodí stylová hudba, kejklíři a tanečnice.

Sobota bude patřit dětem, které se mohou těšit například na pohádku O Popelce nebo tvořivé dílny. Pro dospělé bude připraven staročeský jarmark, historický kostýmovaný průvod a večer například vystoupení skupiny Olympic. Neděli zakončí chrámový koncert Vojenské hudby Tábor a bude ve znamení dne otevřených dveří památek.

Program Táborských setkání:

  • PÁTEK 12. 9. 2008
    Slavnostní zahájení - pochodňový průvod městem - ohňostroj
  • SOBOTA 13. 9. 2008
    Středověké tržiště - vystoupení skupin historického šermu - staročeský jarmark - historický průvod městem - vystoupení našich a zahraničních souborů - dětský ráj
  • NEDĚLE 14. 9. 2008
    Den otevřených dveří památek