První škola na Vysočině začíná testovat žáky na drogy

Jaroměřice nad Rokytnou - Ředitel Základní školy Otokara Březiny Michal Scigiel v Jaroměřicích nad Rokytnou se pro testování žáků na drogy rozhodl už před prázdninami, kdy se narkotika na škole objevila. Přes prázdniny dostal souhlas rodičů a teď chystá namátkové kontroly.

Mluvčí třebíčské policie Marcela Lavická potvrdila, že na škole už se jeden případ užívání a distribuce omamných látek prošetřoval. Testovací balíčky, kdy jeden přijde na 800 korun, zaplatil škole sponzor. Za jak dlouho je spotřebují ředitel zatím neví. Jejich použití už ale nastudoval. „Olíznutím detekčního papírku se během několika minut prokáže přítomnost drogy. Tato souprava dokáže rozlišit celkem pět drog,“ upřesnil.

Pokud bude test pozitivní, žák nesmí mezi spolužáky. Informováni budou okamžitě rodiče a sociální pracovník. Kromě toho hrozí dvojka z chování a vyloučení ze školy. Vedoucí K-Centra Noe v Třebíči František Žák považuje takové testování za dobrý nápad.

„Máme tady vytipovanou skupinku, která by se mohla do tohoto problému dostat,“ dodal Michal Scigiel. Testovat žáky na drogy i na alkohol začnou na jaroměřické škole v polovině září.