Benefiční koncert pro Borůvku

Jižní Čechy - Sociální zařízení Borůvka v Borovanech, které se stará o postižené, se potýká s finančními problémy. Jeho příznivci proto na jeho podporu včera uspořádali koncert. Hudebníci vystoupili zadarmo, návštěvníci přispívali do kasiček. Organizace, kterou v minulosti podpořili prostřednictvím sbírky Pomozte dětem také diváci ČT, letos nedostala od státu žádné dotace. Ředitel proto propustil většinu zaměstnanců a provoz omezil.

Do sálu zamířilo tisíc lidí, hudebníci vystupovali zdarma, diváci o přestávkách dávali peníze do kasiček. Někteří přispěli drobnými, jiní darovali stokoruny. „Je potřeba, aby se takovéhle věci podporovaly,” dodala jedna z dárkyň.

Organizátoři peníze spočítali ještě během koncertu. Dohromady vybrali 130 tisíc korun. „Veškerý výtěžek dostane právě Borůvka,” potvrzuje spoluorganizátor koncertu Pavel Drengubák. Z vybrané částky měl radost i ředitel zařízení Jiří Bajer: „Je to obrovská částka, ale pro nás je to zhruba necelý měsíc provozu.”

Borůvka poskytuje odlehčovací péči. Desítky lidí s postižením tady tráví týdenní pobyty, jejich rodiny si tak mohou na čas odpočinout. Letos správci zařízení nezískali dvoumilionovou státní dotaci jako v minulých letech, provoz proto museli výrazně omezit. Teď začínají postupovat podle krizového scénáře, na celoroční provoz stále nemají dostatek peněz.„Pobyty prostě pojedou dál ve zkrácené a zmenšené míře,” vysvětluje ředitel Borůvky Jiří Bajer.

Na jihu Čech zůstalo bez dotace celkem šest neziskových organizací. Kraj by teď měl ze státní pokladny dostat příspěvek 14 milionů korun. Peníze rozdělí, část získá i Borůvka. „Nepochybně budou především poskytnuty finance těm zařízením, která jsou ohrožena na životě,” uklidňuje náměstek hejtmana Jihočeského kraje Vladimír Pavelka.

Provozovatelé Borůvky se už nechtějí dostat do stejné situace jako letos. Proto se pokusí pro příští rok získat peníze Evropských fondů.