Kraj Vysočina musí opravovat rok starou silnici

Jihlava - Vloni postavená silnice z Jihlavy na Třebíč se už rozpadá. Prakticky po celé délce jsou vymleté krajnice a hrozí, že se pod těžším autem utrhnou. Nekvalitně postavená silnice navíc nebude opravena za peníze firmy, která stavbu prováděla, ale zaplatí ji kraj Vysočina.

Stavba silnice byla ukončena o 240 dnů později po termínu ve smlouvě. Kraj stále vymáhá penále, které v současné chvíli činí 11 milionů korun. Celou záležitost už přebral soud. „Jako majitel vozovky teď musíme řešit další problém, přestože je silnice v provozu teprve od července loňského roku, krajnice se už prakticky po celé délce rozpadají,“ stěžuje si na stávající situaci mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová.

Kraj Vysočina si ale překvapivě myslí, že projekt i samotná stavba silnice jsou v pořádku a překvapivě nechce po stavebníkovi ani záruční opravu. Zhotovitel projektu, firma D.I.S. Brno se odmítá k problému jakkoli vyjadřovat. Podle Svatošové není firma na vině. „Nevidíme tam žádný problém, problémem je příroda, která se proti nám v tomto případě postavila,“ dodává.

Nicméně zastupitel kraje Vysočina Zdeněk Ryšavý (ČSSD) má zcela opačný názor. „Mně se to vůbec nelíbí, že to má platit kraj, já si myslím, že je to chyba zhotovitele možná projektanta, který terén podcenil,“ tvrdí Ryšavý.

Oprava silnice by měla přijít na zhruba 5 milionů korun. Podle mluvčí krajského úřadu na Vysočině všechny opravy zaplatí kraj, silnice by podle ní měla být v pořádku ještě do konce letošního roku.