Malé obce z okolí Brd získávají peníze z vládní miliardy jen stěží

Brdsko - Starostové kolem Brd si stěžují, že získat peníze z vládní miliardy slíbené vládou není pro vesnice vůbec jednoduché. Hlavně malé obce se obávají, že na cesty, vodovody nebo kanalizaci nedostanou nic. Každá koruna se totiž váže ke složitým projektům, ve kterých se starostové často ani nevyznají.

Vesnice Štítov u hranice vojenského újezdu se obává, že ji radarové peníze úplně minou. Její starosta Václav Hudec sdělil, že by na práci spojenou s přípravou projektů potřeboval ještě dalšího člověka. Peníze teď tečou jen do větších vesnic nebo měst u Brd, na malé se nedostává.

Starosta Míšova Pavel Hrubý se nechal slyšet, že malé obce na přípravu projektů nebudou mít peníze nikdy. Výhodu mají vesnice, které uplatní projekty z dřívějška. Paradoxně například Trokavec, který je kvůli starostovi Janu Neoralovi centrem odporu proti radaru, může začít stavět vodovod třeba hned.

Vládní miliarda, které lidé z Brd přezdívají radarový úplatek, veřejné mínění nezměnila. Starostové peníze pro svoje vesnice chtějí, radar ale odmítají a doufají, že parlamentem základna neprojde. „Premiér slíbil peníze zanedbanému regionu, což akceptujeme, ale v žádném případě to neznamená, že bychom s radarem souhlasili,“ dodal Jan Neoral.